Comerç Just - Preguntes freqüents

Si tens més preguntes, envia'ns un correu a info@sellocomerciojusto.org. Publicarem les més freqüents i les respectives respostes aquí. 
GRÀCIES


SOBRE EL SEGELL DE COMERÇ JUST
Com es va crear el segell FAIRTRADE?
Com determinar el que és un preu just?

PRODUCTES
Per què no hi ha més varietat de productes de Comerç Just?
Els productes de comerç just són també orgànics?
I els Organismes Genèticament Modificats (OGM)?
Per què es poden trobar productes que reivindiquen ser de Comerç Just però que no porten el Segell FAIRTRADE?
Per què no es dóna el Segell FAIRTRADE a productes d'artesania?
Quan un producte porta el Segell de Comerç Just vol dir automàticament que tots els ingredients d'aquest producte provenen del Comerç Just certificat?
¿Perquè els productes de Comerç Just costen més?

VENDA DE PRODUCTES DE COMERÇ JUST
Què he de fer per poder vendre productes amb el Segell FAIRTRADE?
Com podem importar productes de grups de productors certificats de "Comerç Just"?
Com puc vendre productes de Comerç Just a la meva botiga?
SOBRE EL SEGELL DE COMERÇ JUST

Com es va crear el segell FAIRTRADE?
El comerç just com a tal existeix des dels anys cinquanta del segle passat. Va començar com una col•laboració entre importadors sense ànim de lucre, comerciants en els països del Nord i petits productors en països en vies de desenvolupament. Molts d'aquests productors es veien aixafats al mateix temps pels preus baixos del mercat i per la seva dependència elevada d'intermediaris. Van veure en el Comerç Just l'oportunitat de mantenir-se, evitant els intermediaris i accedint directament als mercats del Nord. Al llarg dels anys, es van crear cada vegada més Organitzacions de Comerç Alternatiu en diversos països, que funcionaven en estreta col•laboració amb grups de voluntaris i les anomenades "Botigues del Món".
Aquestes xarxes entre organitzacions de Comerç Alternatiu i botigues ètniques exerciren un paper vital en el desenvolupament del Comerç Just tal com el coneixem avui en dia. El 1988, en un esforç per ampliar la distribució de productes de Comerç Just als punts de venda habituals, una organització holandesa de comerç alternatiu, "Solidaritat", va trobar una manera innovadora d'augmentar les seves vendes sense comprometre la confiança dels consumidors en els productes Fairtrade i el seu origen. L'organització va crear un segell anomenat "Max Havelaar", que garantia que els productes complien amb una sèrie de criteris mediambientals i de treball. Aquest segell, que en un principi només es donava per al cafè, es va denominar "Max Havelaar" pel títol d'un llibre molt venut al segle XIX que tractava de l'explotació de treballadors en plantacions de cafè de Java pels comerciants colonials holandesos .
El concepte es va imposar i en pocs anys anaven sorgint moltes organitzacions semblants a Europa i Amèrica del Nord com "Fairtrade Foundation", "Transfer" i "Rättvisemärkt" que certificaven el Comerç Just, seguint els passos de Max Havelaar i fomentant d'aquesta manera les vendes en els seus països. Les organitzacions van crear i van llançar les seves pròpies campanyes i marques de certificació independentment.
El 1997, aquestes organitzacions van crear Fairtrade Labelling Organization (FLO) International, una organització paraigua la missió de la qual consisteix en establir els estàndards del Comerç Just, donar suport, inspeccionar, certificar als productors en desavantatge i harmonitzar el missatge del Comerç Just de tot el moviment.
Actualment, hi ha més de 20 associacions de Comerç Just certificat que són membres de FLO International.
A Espanya, el segell de Comerç Just certifica actualment te, cafè, cacau, sucre i pilotes. Està previst que es vagin a anar incorporant cada vegada més productes. En altres països també es pot trobar arròs, plàtan, mango, mel, sucs de fruita, vins o nous senyalitzats amb el Segell FAIRTRADE.

Com determinar el que és un preu just?
Un preu just és el que cobreix els costos del productor per a una producció sostenible. I a part de cobrir aquests costos de producció, FLO estableix una prima de Comerç Just, que s'inverteix en projectes de millora social, econòmica i mediambiental. En què exactament, això ho decideixen els mateixos productors de l'organització o els treballadors de la plantació en qüestió democràticament. Per això, els preus mínims del Comerç Just no estan determinats pel regateig, les tàctiques de pressió o per comerciants internacionals de matèries primeres. Els preus es fixen de manera justa i sistemàtica, i es revisen amb regularitat per assegurar que segueixin cobrint els costos de producció.


PRODUCTES

Per què no hi ha més varietat de productes de Comerç Just?
El desenvolupament dels estàndards del Comerç Just necessita molt de temps i diners per assegurar que un nou producte de Comerç Just beneficiï realment als productors. En un principi els productes agrícoles com el cafè i el te estaven en el punt de mira del Comerç Just, ja que tenen un impacte molt estès en el suport dels petits productors i treballadors en els països en vies de desenvolupament. Des de llavors, l'àmbit del Comerç Just s'està estenent contínuament a altres productes agrícoles i alguns productes confeccionats tal com pilotes.

Els productes de comerç just són també orgànics?

No necessàriament. No obstant això, els criteris del Comerç Just requereixen tècniques de cultiu sostenible i a més, s'ofereix un preu més alt pels productes orgànics com a incentiu per a aquesta forma de cultiu. En molts casos les primes de Comerç Just s'utilitzen per a la formació dels productors en tècniques de cultiu orgànic i sostenible com l'abonament o l'ús de materials reciclats.

I els Organismes Genèticament Modificats (OGM)?
Últimament, els consumidors se senten preocupats pel tema dels cultius d'Organismes Genèticament Modificats. Temen que els riscos de contaminació mediambiental i la dependència dels productors de les llavors OGM superen els beneficis generats per aquest tipus de cultiu.
Des del punt de vista de FLO dels cultius OGM no són compatibles amb el Comerç Just i per això s'han adoptat estàndards mediambientals estrictes que prohibeixen expressament l'ús d'OMGs en parcel•les de conreu propers per evitar qualsevol contaminació.

Per què es poden trobar productes que reivindiquen ser de Comerç Just però que no porten el Segell FAIRTRADE?
D'una banda algunes de les Associacions de Comerç Just establertes es dediquen exclusivament a comercialitzar de manera equitativa i ho vénen fent des de fa molts anys abans que el Segell de Comerç Just fora creat. Segueixen venent els seus productes, per la procedència "justa" garanteixen ells mateixos en les seves pròpies botigues.
D'altra banda algunes empreses fan el seu propi comerç just, sense sotmetre's al control independent del Segell FAIRTRADE, o sense tenir com a prioritat l’interès del productor. Si trobes per exemple te, cafè, plàtans o cacau sense Segell FAIRTRADE en els supermercats, aquests no tenen les mateixes garanties que el productor hagi rebut un preu just.

Per què no es dóna el Segell FAIRTRADE a productes d'artesania?
El Segell i al sistema respecte al preu mínim garantit ha estat pensat per al comerç de matèries primeres. Tècnicament és difícil aplicar aquest model a artesania i altres productes produïts a petita escala. Aquests productes són únics, amb processos d'elaboració que varien d'un centre de producció a l'altre i per això resulta complicat avaluar el cost de l'objecte.

Quan un producte porta el Segell de Comerç Just vol dir automàticament que tots els ingredients d'aquest producte provenen del Comerç Just certificat?
No té gaire sentit que cada un dels ingredients que componen un producte sigui importat de països en vies de desenvolupament. Per exemple, llet, nata o ous suporten malament els transports a llarga distància i agricultors locals poden proporcionar els productes.
No obstant això podem aprofitar de l'oportunitat per ajudar a altres productors en països en vies de desenvolupament si el que produeixen (cafè, cacau, sucre, espècies o fruites) es pot combinar amb altres ingredients de font local. Per això el sistema de comerç just té una sèrie de regles per certificar productes "compostos". Aquests es defineixen com a productes elaborats a base de diversos ingredients dels quals almenys un prové de productors certificats del Comerç Just. Segons la normativa, tots els ingredients certificables d'un producte compost que porta el Segell FARTRADE han de provenir de productors certificats de Comerç just. A més la normativa estableix que almenys el 50% dels ingredients totals de productes compostos que porten el Segell ha de provenir d'un productor certificat.

Perquè els productes de Comerç Just costen més?
No tots els productes de Comerç Just costen més que els productes convencionals. Quan passa, hi ha diversos factors que tenir en compte per explicar-ho. El sistema de garantia que ofereix el Segell de Comerç Just assegura als productors del Sud una doble avantatge monetària: el preu mínim garantit i la prima de Comerç Just. Ambdues repercuteixen en el preu final que paga el consumidor pel producte.
El preu mínim és el preu que cobreix completament els costos d'una producció sostenible. El preu FAIRTRADE sempre és com a mínim idèntic amb el preu mínim i puja, si els preus del mercat ho excedeixen.
A més al preu de venda se suma "la prima de Comerç Just". Aquest suplement es destina a projectes socials i mediambientals en la comunitat del productor. Els agricultors i / o treballadors decideixen democràticament en quins projectes de millora inverteixen aquesta ajuda. Són responsables davant FLO-CERT del que es fa amb aquests diners. Generalment la prima de Comerç Just s'utilitza per a millores en sanitat, educació o altres projectes socials. De vegades s'empra en plans de desenvolupament que permeten als productors augmentar la seva productivitat o baixar la seva dependència d'un cultiu única. El preu mínim garantit i la prima de Comerç Just però no sempre augmenten de manera significativa el preu final. A l'hora d'analitzar l'estructura d'un preu hi ha molts factors més que cal tenir en compte. Per exemple els costos de producció poden augmentar si el producte es cultiva de manera orgànica. L'economia d'escala també té la seva influència en el preu final: la producció en petites quantitats és més cara en cada pas del procés, des de l'embalatge fins al transport del producte.
I per últim, són els detallistes que fixen el preu final que paga el consumidor pel producte. Ni FLO ni l’Asociación del Sello de Productos de Comercio Justo controlen o influeixen en el preu de venda al públic: FLO Cert només comprova que el productor hagi rebut el preu mínim garantit pel seu producte, però el preu de venda està en mans de cada detallista.
Tot i això, com que és d’esperar que la demanda de productes de Comerç Just segueixi augmentant, preveiem que per la intensificació de la competència els marges desproporcionats d’alguns detallistes desapareguin i que a més a mida que augmenti la producció els productes del Sud podran beneficiar-se cada cop més dels efectes positius de l’economia d’escala.


VENDA DE PRODUCTES DE COMERÇ JUST

Què he der fer per poder vendre productes amb el Segell FAIRTRADE?
Per poder vendre productes amb el Segell FAIRTRADE has de registrar-te com usuari del Segell a l’ Asociación del Sello de Productos de Comercio Justo. Des de l’associació ens encarreguem de controlar l’ús del Segell FAIRTRADE a Espanya, perquè sigui en tot moment una referència de garantia i perquè no es confongui amb les marques de productes.
Per registrar-se o obtenir més informació pot enviar un correu a info@sellocomerciojusto.org, indicant les dades de l’empresa i el producte pel qual vol obtenir el Segell. Tingui en compte que actualment donem el Segell a aquests productes: cafè, cacau, sucre, te i pilotes de futbol. Li farem arribar un qüestionari i l’informarem arran dels detalls del procés.

Com podem importar productes de grups de productors certificats de “Comerç Just”?
Per ser importadora de productes de Comerç Just ha de posar-se en contacte amb FLO. Ells li facilitaran la llista de les organitzacions registrades de les quals importar i després pot posarse directament en contacte amb aquestes organitzacions. A més, FLO li demanarà firmar un contracte d’importador amb FLO Internacional. L’objectiu d’aquest contracte és el de permetre a FLO que controli la caden íntegra de subministrament de productes de Comerç Just, i que comprovi que es compleixin els standards del Comerç Just en les relacions comercials.

Com puc vendre productes de Comerç Just a la meva botiga?
Pot comprar productes d’empreses registrades com usuaris del Segell FAIRTRADE. Aquí té un llistat de les empreses registrades d’Espanya. (enllaç). Però si vol vendre productes de la seva pròpia marca amb el Segell FAIRTRADE, ha de registrar-se com usuari del Segell a l’ Asociación del Sello de Productos de Comercio Justo.
Per registrar-se o obtenir més informació pot enviar un correu a info@sellocomerciojusto.org, indicant les dades de l’empresa i el producte pel qual vol obtenir el Segell. Tingui en compte que actualment donem el Segell a aquests productes: cafè, cacau, sucre, te i pilotes de futbol. Li farem arribar un qüestionari i l’informarem arran dels detalls del procés.
Si vol promocionar productes de Comerç Just, posi’s en contacte amb nosaltres. Pels materials que tregui li hem de donar el vist i plau des de l’Associació i a més el podrem recolzar amb la nostra experiència en el camp de la promoció del Segell.